Hibrit Eğitim Modeli: 3 gün okulda, 3 gün evde
Uzun süredir beklenen okulların açılması hakkındaki karar sonunda Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından açıklandı. TBMM Milli Eğitim Komisyonu toplantısında merak edilen soruları cevaplayan Selçuk, okulların açılmasına ilişkin kararlarını Bilim Kurulu ile karşılıklı konuşup vereceklerini söyledi. Şu anda üzerine çalışmaların devam ettiği ‘Hibrit Eğitim Modeli’ hakkında konuştu.
Pandemi nedeniyle okulların Mart ayından beri kapalı olması, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu duruma alternatif bulmak için yoğun çalışmalarına neden oluyor. Farklı eğitim yöntemleri üzerinde durup, yeni modeller geliştirmek için çalışıyorlar. TBMM Milli Eğitim Komisyonu üyeleriyle yaptığı görüşmede Bakan Selçuk, şu anda üzerinde çalışmakta oldukları yeni eğitim modellerini ve hali hazırda devam eden Uzaktan Eğitim (EBA) hakkında detaylı konuştu.
Eğitim sisteminde köklü değişim kapıda
Uzaktan eğitim devam ederken, dezavantajlı öğrencileri de uzaktan eğitime dahil edebilmek adına öğretmenlerin bir eğitim sürecinden geçirileceğinden bahseden Selçuk, okulların açılıp açılmayacağına salgının gidişatının ve Bilim Kurulu’ndan gelecek tavsiyelerin belirleyici olacağını söyledi.
Okulların açılması için farklı birkaç farklı fikirleri olduğunu belirten Bakan şöyle söyledi:
“Öncesinde de kamuoyuna açıkladığımız üzere, eğitimde hibrit bir model uygulanacak. Yani uzaktan eğitim devam ederken, yüzyüze eğitim de olacak. Haftalık ders saatlerini 40 saatin altına çekeceğiz. Şu anda 20 saat olmasını düşünüyoruz. Sınıfları ikiye bölüp haftanın farklı günlerinde okulda olmalarını sağlayacağız. Matematik, Türkçe ve Fen Bilgisi gibi temel bilim derslerinin yüzyüze, Hayat Bilgisi, Beden Eğitimi, Coğrafya gibi derslerin de EBA sisteminden devam etmesini planlıyoruz.”
Bakan Selçuk ayrıca pandemi sürecinin onlar için bir örnek teşkil ettiğini ve uzaktan eğitimi fırsat eşitsizliğini ortadan kaldırarak tüm çocuklara sağlayabilmek için çalışmalar yapıldığından da bahsetti. Pandeminin seyrine göre okulların açılmaması da bir seçenek olduğu için uzaktan eğitimi geliştirmek için var güçleriyle çalıştıklarını belirtti.
İstatistiklere göre, bu yıl orta öğrenimden liseye geçen öğrenci sayısı yaklaşık 500 bin kadar fazla. Bunun da nedeni önceki yıllarda kararlaştırılan okula başlama yaşının 60 aya düşürülmesi. Bu yıl ilk defa liseye geçen öğrenci sayısında bu denli artış görülmüş olacak. Bu da içinde bulunduğumuz ortamda yetkilileri ayrıca düşündürüyor.
Bu yıl yaklaşık 1 milyon 700 öğrenci ilk defa liseye başlayacak ve uzaktan eğitimin devam etmesi durumunda bu durumun nasıl ele alınacağı merak konusu.
Hibrit eğitim nedir ve neden önemli?
Türkiye’nin önde gelen online eğitim (LMS) platformlarından Vedubox’ın CEO’su Bilgin Yazar, hayatımıza hızla giren yeni sisteme dair şunları söylüyor:
“Geleneksel eğitim yönteminin online eğitim materyalleriyle zenginleştirilmesi ve birlikte kullanılması anlamına gelen hibrit öğrenme, harmanlamış öğrenme olarak da karşınıza çıkabilir. Hibrit öğrenme, teknolojiyi yani çağın en büyük avantajını eğitim için kullandığı için yeni çözümler sunuyor. Bu nedenle çok önemli. Ancak bu eğitim modelinin gerçekleşebilmesi için ciddi bir teknolojik altyapıya ihtiyacımız var. Biz Vedubox olarak yola çıktığımız günden bu yana, Türkiye’de ve dünyada en sağlam altyapıyı sunmak için çalışıyoruz. Pek çok açıdan olumsuz bir kriz olarak deneyimlense de pandemi süreci, eğitim için teknolojik bir devrime önayak olabilir.”