Linkedin

Vedubox

2024 Capterra Fiyat Değer Raporuna Göre En İyi LMS Yazılımlarından biri Vedubox!

Paylaş

dernek va vakiflar

Dernek ve Vakıflar için Online Eğitimin Faydaları

Sivil toplum kuruluşları, bizdeki karşılıkları olarak dernek ve vakıflar, günümüz dünyasına yön veren oluşumlardan birisidir. Birçok dernek ve vakıf çeşitli amaçlarla kurulmuş ve bu amaçları gerçekleştirmek için birçok çalışma yapmıştır, yapmaya da devam etmektedir. Eğitimler de bunlardan birisidir. Dernek ve vakıflar, ister kendi içlerinde yapacakları eğitimler olsun, ister ücretli veya ücretsiz olarak halka açık yapacakları eğitimlerde olsun, çeşitli araçlar kullanırlar ve bu araçlarla eğitimleri gerçekleştirirler.

Genelde belirli bir hedef kitleye hitap eden sivil toplum kuruluşlarının eğitimleri, zaman, eğitmen, mekân ve bütçe gibi kısıtlardan dolayı da dar bir kitleye hitap etmektedir. Günümüz teknolojileri birçok alanda olduğu gibi eğitimde de yeni sınırlar oluşturmuş ve yepyeni imkanlar tanımıştır. Online eğitim de bunlardan bir tanesidir. Online eğitim birçok kurumda kullanıldığı gibi dernek ve vakıflar tarafından da kullanılabilir ve bunun sivil toplum kuruluşlarına büyük faydaları olabilir. Bu yazımızda sivil toplum kuruluşları için online eğitimin faydalarından bahsedeceğiz.

Toplu Eğitim

Sivil toplum kuruluşlarının birçoğu şubelerden oluşmaktadır. Şubelerde yer alan gönüllüler, merkezden gelecek yenilikler hakkında her zaman yeterli bilgiye sahip olmayabilirler. Bu yüzden merkezden gelen bir kişi şubedeki gönüllüler ve yöneticilere yeni durumlarla alakalı bilgiler verir, eğitimler düzenler. Bu süreç hem zaman alan hem de maliyet gerektiren bir konudur. Bir ya da birden fazla kişinin şubeleri tek tek ziyaret etmesi, eğitimler ve seminerler düzenlemesi, bu eğitim ve seminerlere herkesin katılması, katılanların tüm bilgilere sahip olabilmesi gibi birçok zorunluluğu bulunan bu yöntem ülkemizdeki sivil toplum kuruluşları için zorlayıcı olabilmektedir.

Online eğitim altyapıları ise burada dernek ve vakıflara büyük kolaylık sağlayacaktır. Sisteme dahil olan yöneticiler ve gönüllüler, uzaktan eğitim yöntemiyle bilgilendirildiğinde tüm bu süreç daha az sorunlu gerçekleşecektir. Şubelerin gönüllüleri ve yöneticileri merkezden gelecek bilgilere daha hızlı adapte olarak, konuyla ilgili donanımlı hale gelecek ve sivil toplum kuruluşunun vizyonu çerçevesinde ilerlemesini sürdürecektir.

Tekrar Edilme ve İlerleme Kontrolü

Online eğitimin en güzel taraflarından birisi, katılımcının tüm sürecini izleyebilmektir. Sivil toplum kuruluşlarında, gönüllü veya yönetici olan tüm kişilerin eğitimlere tam olarak katılması, eğitimlerden eksiksiz bir şekilde faydalanabilmesi ve eğitim içeriğini tam olarak içselleştirebilmesi yüz yüze eğitimlerde çoğu zaman mümkün olamamaktadır. Ama, birçok avantajı bulunan online eğitim sayesinde bu süreçte tam öğrenme gerçekleşebilmektedir.

Bir gönüllünün eğitime katılamamış olması yüz yüze eğitimde ona tekrar bir eğitim vermek veya eğitim görenlerden birinin bildiklerini ona aktarmasını gerektirir. Ama online eğitimde bu kişi sonradan sisteme girse dahi önceden verilen eğitimi alabilecek, tekrar tekrar izleyebilecektir.

Hatta, eğitimden çok uzun bir süre sonra dahi bu eğitim içerikleri izlenebilir ve eğitim alınabilir. Dolayısıyla online eğitimde süre sınırı olmadığından bu eğitimler tekrar tekrar alınabilir olacaktır. Bunlara ek olarak da her bir bireyin kişisel ilerleme durumu da kontrol edilebilecektir. Böylelikle ilerleme kontrolü sağlanarak hangi şubenin yeniliklere hazır olduğu görülebilecektir.

Düşük Maliyetli Eğitimler

Sivil toplum kuruluşları hem kendi içlerinde hem de dışarıya eğitimler düzenlerler. Bir sivil toplum kuruluşu ücretsiz ya da ücretli bir şekilde düzenlediği eğitimler sayesinde tüzüğünde yazan amaçlarını yerine getirecektir. Fakat sivil toplum kuruluşları için eğitim düzenlemek maliyetli bir konudur. Çünkü eğitim ortamının sağlanması, eğitmenlerin ayarlanması, eğitim ortamının düzenlenmesi gibi birçok maliyeti olan eğitimler sivil toplum kuruluşları için büyük bir maliyet kalemidir.

Bunun önüne geçebilmek için online eğitimler tam da sivil toplum kuruluşlarının ihtiyacını karşılayacak türdendir. Sadece altyapı ve eğitmen maliyeti bulunan online eğitimler, geriye kalan tüm maliyetleri ortadan kaldıracaktır. Bir online eğitim altyapısı kullanarak eğitmenin önceden hazırlanmış videosu eğitim olarak sunulabilir veya eğitmen kendi evinden veya işyerinden canlı eğitime katılarak eğitim verebilir. Bu da hem eğitmen maliyetini düşürür hem de tüm eğitmenleri tek seferde bir araya getirebilmenin zorluklarını ortadan kaldırır.

Online eğitim altyapıları genelde katılımcı sayısı veya belirli kriterlere göre fiyatlandırılırlar. Bazılarında yer alan sertifikasyon sistemi ve online ödeme yöntemleri de ekstradan maliyet düşüren konulardır. Bu yüzden, bir sivil toplum kuruluşu online eğitim altyapılarını incelerken tüm bu özelliklere de göz atmalıdır.

Zaman Yönetimi

Eğitim hem katılımcı hem de eğitmen açısından zaman yönetimi gerektiren bir konudur. Katılımcı veya eğitmen uygun zaman ayarlamak, tekrar edecek eğitimler için belirli bir zaman dilimi belirlemek gibi birçok konu bu eğitimin zaman maliyetini artırır. Sivil toplum kuruluşları ister sertifika programı düzenlesin ister iç eğitim düzenlesin bu süreçte ciddi zaman gerektiren planlar hazırlamaktadırlar. Sivil toplum kuruluşları için zaman çok önemli bir konudur.

Bu sebeple eğitimleri titizlikle düzenlemek zorunda kalırlar. Bunu ele aldığımızda, online eğitimlerin zaman konusundaki avantajları sivil toplum kuruluşlarına can simidi gibi gelecektir. Sivil toplum kuruluşları, iç eğitimleri veya sertifika programlarını online eğitim yöntemiyle gerçekleştirerek birçok zaman problemini ortadan kaldırabilir.

Örneğin birkaç hafta sürecek bir eğitim programı online eğitim ile tek seferde düzenlenebilir. Sisteme yüklenecek eş zamanlı olmayan eğitim videolarını izleyen kişiler istedikleri süre içerisinde eğitimlerini tamamlayabilirler. Veya iç eğitimler birkaç şubeye aynı eğitimi vermek üzerine kurulu ise bu tek seferde gerçekleştirebilir. Böylelikle diğer önemli konularla ilgili zaman tasarrufu sağlanabilir.

vedubox sınav test

Dernek ve Vakıflar için Online Eğitim Platformu Tavsiyeleri

Dernek ve vakıflar yani sivil toplum kuruluşları online eğitim düzenlemek istediklerinde ihtiyaçlarına uygun bir altyapı tercih etmelidirler. Bir online eğitim platformu olarak düzenlenmiş bir altyapı ile çalışmak, birçok eksiği giderecektir. Sivil toplum kuruluşu için online eğitim altyapılarında şu özellikler mutlaka yer almalıdır:

  • Canlı Dersler: Sivil toplum kuruluşu yöneticileri, gönüllüleri veya eğitmenleri canlı derslerle eğitim düzenleyebilirler. Bunun için canlı ders özelliği olan bir altyapı tercih edilmelidir.
  • Kullanıcı Yönetimi: Her kişinin ayrı ayrı kişisel bilgileriyle giriş yapabilecekleri bir altyapı kullanılmalıdır. Bu hem eğitime katılanları ayrı ayrı görmeyi hem de ilerleme kontrolü yapmayı sağlar.
  • Sertifikasyon: Eğitim sonunda bir sertifika verilecekse bunu otomatik olarak yapabilecek bir altyapı tercih edilmelidir.
  • Online Ödeme: Sivil toplum kuruluşları ücretli eğitimlerde eğitim ücretini toplarken sorunlar yaşayabilir. Bu yüzden online ödeme özelliği bulunan bir online eğitim altyapısı tercih edilmelidir.
  • Eğitim İçeriği Kütüphanesi: Daha sonra eğitime katılacak veya eğitimleri tekrar edecekler için içerik kütüphanesi bulunması eğitimin etkili ve uzun vadeli olmasını sağlar. Bu yüzden içerik kütüphanesi bulunan altyapılar tercih edilmelidir.

Vedubox olarak uzun yıllardır online eğitim altyapısı hizmeti vermekteyiz. Bu süreçte uzaktan eğitim konusunda birçok tecrübeye sahip olduk ve bunu altyapımızın ilerlemesi için kullandık. Bir sivil toplum kuruluşu için online eğitim altyapısı ihtiyacınız bulunuyorsa, yukarıda bahsettiğimiz özelliklere sahip ve bunlardan daha fazlasını sunan bir altyapı ihtiyacınız olacaktır.

Vedubox bunu size sağlamaktadır. Vedubox’ın LMS altyapısı sayesinde iç eğitimlerde veya sertifika programlarında tam olarak ihtiyacınız olan tüm özelliklere sahip olacaksınız.

Bir sivil toplum kuruluşu için online eğitim altyapısı ihtiyacınız varsa Vedubox tam size göre. Vedubox’ı incelemek ve bilgi almak için sitemizi ziyaret etmeyi unutmayın.

İlginizi Çekebilecek Diğer Makaleler

En Yeni Yazılar

Başarı Hikayeleri