Artırılmış gerçeklik (AR), en genel tanımıyla insanların dijital içeriği (görüntüler, sesler, metinler) gerçek dünya ortamının üzerinde görmesine olanak tanıyan bir teknolojidir. Duyusal uyaranların kullanımı ile elde edilen gerçek fiziksel dünyanın geliştirilmiş bir versiyonu olarak bilinmektedir. Özellikle mobil bilgi işlem ve uygulamaları ile uğraşan şirketler ve bireyler için büyüyen bir trend olarak karşımıza çıkmaktadır. Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality) Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir? başlıklarını bu yazıda ele alıyoruz.
Artırılmış gerçeklik her geçen gün daha büyük bir kitleye hitap ediyor. Günümüzde Ar eğitim sistemi üzerinde de uygulanmaktadır. Eğitimde Artırılmış Gerçeklik (AR), öğrencileri geleceğe daha iyi hazırlamak için problem çözme, iş birliği ve yaratma gibi becerilerin öğrenilmesini geliştiren yönleri kapsamaktadır.
Artırılmış gerçeklik eğitim sistemi öğrencilerin yeni teknolojinin nasıl kullanılacağını öğrenmek için harcanan zamanı en aza indirirken, müfredat konularını öğrenmek için zamanlarını harcama yeteneklerini en üst düzeye çıkarmaktadır.
Artırılmış Gerçeklik Kullanım Alanları
AR teknolojisi günümüzde pek çok uygulama ile aslında kapsama alanımıza girmiş bulunmaktadır. Örneğin Snapchat uygulamasındaki filtreler, kalabalık bir park yerinde arabayı bulmaya yardımcı olan ya da kıyafetleri denemenize yardımcı olan uygulamalarla bu sistemi kullanmaya başladık. AR teknolojisinin belki de en ünlü ve çok kullanılan örneği, 2016 yılında piyasaya sürülen ve kısa sürede büyük bir kitle tarafından popüler hale gelen mobil uygulama Pokemon Go oyunudur. Oyunda oyuncular, gerçek dünyada ortaya çıkan Pokemon karakterlerini bulur ve yakalar. Yolda yürürken kaldırımınızda, bir ağaçta, hatta kendi salonunuzda bir pokemon yakalamaya olanak tanır.
AR, sanal gerçeklik (VR) gibi tamamen sürükleyici ve etraftan soyutlayıcı bir deneyim değildir. Sanal gerçeklik, kullanıcıların özel bir kulaklık takmalarını ve onları tamamen dijital bir dünyaya çekmelerini gerektirirken, AR; çevrelerindeki fiziksel dünyayla etkileşime devam etmelerini sağlamaktadır. Artırılmış gerçeklik; sesleri, videoları ve grafikleri mevcut bir ortamın üzerine yerleştirir. AR bileşenlerini günlük iş uygulamalarına dahil etmek, işletmelerin sorunları çözmesine ve iyileştirmesine de yardımcı olabilir.
AR teknolojisi, daha hızlı ve daha iyi görselleştirme, daha iyi iş birliği ve hızlandırılmış çözüm süresi anlamına gelir ve maliyetleri düşürür.
Eğitimde artırılmış gerçeklik birçok amaca hizmet edebilir. Öğrencilerin bilgiyi kolayca edinmelerine, işlemelerine ve hatırlamalarına yardımcı olur. Ayrıca AR, öğrenmeyi daha ilgi çekici ve eğlenceli hale getirir.
Artırılmış gerçeklik sistemleri eğitimin yanında eğlence, üretim, uzay keşfi, perakende, pazarlama, askerlik ve savunma gibi alanlarda da kullanılmaktadır. Her geçen gün daha yaygın bir alana hizmet edeceği şüphesizdir.
Artırılmış gerçeklik eğitim sistemi; ders kitaplarının, fiziksel modellerin, posterlerin, basılı kılavuzların yerini alma potansiyeline sahiptir. Taşınabilir ve daha ucuz öğrenme materyalleri sunar. Sonuç olarak, eğitim daha erişilebilir ve mobil hale gelmiş olur. Yukarıda da belirttiğimiz gibi VR teknolojisinden farklı olarak, artırılmış gerçeklik herhangi bir pahalı donanım gerektirmez. Çünkü insanların yaklaşık %80’i akıllı telefon sahibi, AR teknolojileri hedef kitlenin çoğunluğu için kullanılmak üzere tasarlanmaktadır. Etkileşimli, oyunlaştırılmış AR öğreniminin öğrenciler ve çalışanlar üzerinde önemli bir olumlu etkisi olabilir. Ders boyunca onları meşgul eder ve öğrenmeyi eğlenceli ve zahmetsiz hale getirir.
Okul eğitiminin yanı sıra, mesleki eğitim de AR kullanımından büyük ölçüde yararlanabilir. Örneğin, saha içi koşulların doğru bir şekilde yeniden üretilmesi, belirli bir iş için gerekli olan pratik becerilerde ustalaşmaya yardımcı olmaktadır.
Uzaktan eğitim sürecinde ihtiyacınız olan tüm bilgi ve çözümler için bize ulaşın.