Linkedin

Vedubox

2024 Capterra Fiyat Değer Raporuna Göre En İyi LMS Yazılımlarından biri Vedubox!

Paylaş

her ogretmen1

Her Öğretmenin Bilmesi Gereken 10 İnternet Tabanlı Araç

 

İnternet birçok sektörü değiştirdiği gibi eğitim sektörünü de değiştirmiştir. Günümüzde, eğitimde internet ve internet teknolojilerinin kullanımı yaygınlaşmış, bazı dersler bu araçlar üzerinden gerçekleştirilmeye başlanmıştır. Eğitime yardımcı internet araçlarının sayısı ve çeşidi gün geçtikçe artıyor. Birçok yeni araç yayınlanıyor ve çeşitli alanlarda eğitimcilerin ve öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Bir eğitmenin veya öğretmenin bu internet tabanlı araçları kullanıyor olması, özellikle Z kuşağının ilgi alanlarını yakalamak ve onlara daha iyi bir eğitim sunabilmek için çok önemlidir. Bu yazımızda öğretmenlerin derslerinde kullanmaları gereken bazı internet tabanlı araçlardan bahsedeceğiz.

Edmodo

Edmodo bir sosyal ağ gibi düşünülebilir. Sınıftaki öğrencilerin bir araya gelebildikleri, öğretmenlerin ders içerikleri paylaşabildikleri, velilerin de bunları kontrol edebildiği bir platformdur. Gün içerisinde yapılan dersle ilgili ders dışı faaliyetler, derse ait dosyalar, belki ödevler bu platformdan paylaşılabilir. Fakat Edmodo’yu farklı kılan bir özellik daha bulunmaktadır. Edmodo ile farklı soru tipleriyle hazırlanabilen quizler öğrencilere yöneltilebilir. Böylelikle ders dışında da öğrencilerin zinde tutulması sağlanabilir.

Kahoot!

Ders sırasında bir öğretmenin tüm sınıfa soru yönelttiğini ve her öğrencinin de bu soruya cevap verebildiğini düşünün. Tüm cevapları dinlemek dersin bitmesine sebep olabilir. Fakat Kahoot! öyle bir imkan sunmaktadır ki, öğretmenin ders sırasında anket oluşturması, bir soru sorarak tüm sınıfı bir yarışa sokabilmesi, her öğrenciden gelen cevabın aynı anda görebilmesi, kimlerin doğru kimlerin yanlış yaptığının tespit edilmesi mümkündür. Kahoot! kullanılarak ders sırasında anket düzenlenebildiği gibi dersle ilgili sorular da sorulabilir veya belirli bir soru grubu ile yarışmalar bile düzenlenebilir.

Google Classroom

Google’ın öğretmenlere sunduğu bir hizmet olan Google Classroom, sınıf ortamını internete aktarabilen bir altyapıdır. Tıpkı bir Facebook sayfası gibi sınıftaki öğrencilerle konuşulabilir, tartışmalar başlatılabilir, dosya paylaşımı yapılabilir, ödev verilebilir, verilen ödevler takip edilebilir, bu ödevlere not verilebilir. Gelişmiş bir sınıf ortamı sunan Google Classroom Google Drive ile de ortak çalışabilmektedir. Burada verilen ödevler otomatik olarak Google Drive’da bir klasörde toplanabilmektedir.

Google Drive

Google’ın doğrudan eğitimcileri hedeflemediği ama her öğretmenin mutlaka kullanması gereken bir depolama aracı olan Google Drive, gelişmiş altyapısı ile birçok imkan sağlamaktadır. Dosya paylaşımı, ortak dosyalar, büyük boyutlu dosya gönderimi, metin, tablo, sunum gibi içerikler hazırlanabilen doküman araçları gibi birçok kullanışlı yanı bulunmaktadır. Ders sonrasında öğrencilerin tümüyle büyük boyutlu dosya paylaşmak için, verilen ödevleri toplamak için, istenilen her yerde doküman hazırlayabilmek ve hazırda bulunan dokümanları inceleyebilmek için Google Drive kullanılabilir.

Google Forms

Google Forms, Google Drive üzerinde kullanılabilen ve birçok amaçla değerlendirilebilecek bir internet tabanlı araçtır. Öğretmenler için de bulunmaz nimettir denebilir. Google Forms kullanarak formlar hazırlanabilir. Bu formlar çeşitli amaçlarla hazırlanabilirler. Örneğin anket, değerlendirme, durum takibi vb. Öğretmenler öğrencilerine bu formları sunarak çeşitli bilgiler alabilirler. Bunun haricinde Google Forms ile sınav bile hazırlanabilir. Forms aracılığıyla alınan sonuçlar Google Drive üzerinde yedeklenir ve bir tablo dosyası olarak form sahibine sunulur. Excel olarak alınabilen bu veriler değerlendirilebilirken, sınav yapılmışsa şayet bu sınavları değerlendirebilen eklentilerle de kısa sürede sınav sonuçları elde edilebilir.

Padlet

Padlet, istenildiği gibi doldurulabilen boş bir pano olarak düşünülebilir. Öğrencileri sınıflarına göre hazırlanan boş panolara yönlendirerek çeşitli paylaşımlar yapılabilir. Bu boş panolar çeşitli şablonlar kullanılarak hazırlanabilir. Sadece bir duvar veya akış olarak düşünülmemesi gereken Padlet, birçok farklı çalışma yapılabilecek bir araçtır diyebiliriz. Zaman akışı kullanılarak çeşitli olaylar hakkında paylaşımlar yapılabilir ve bu paylaşımlar başkalarıyla da paylaşılabilir, bir süreç değerlendirme ekranı olarak kullanılabilir, tartışma alanı olarak düşünülebilir. Tüm bunlar da çeşitli yardımcı araçlarla hazırlanabilir. Panoya dosya ekleme, metin yazma, kalemle veya fare ile çizim yapma, link paylaşma, video paylaşma gibi birçok imkan sunulmaktadır. Öğretmen ve öğrenci kullanıcı türleri bulunan Padlet ile içerik kontrolü de mümkündür. Padlet, ders sonrası bilgi alışverişinde değerlendirilebilir.

Prezi

Sunumlar eğitim sürecinin bir parçasıdır. Her öğretmen dersinde mutlaka bir sunum kullanmıştır ve öğrencilerine bu sunumlarla ders anlatmıştır. Ama klasik sunum hazırlama araçları öğrencinin dikkatini vermesini zorlaştırabilir. Tekdüze slaytlar öğrencinin odaklanmasını azaltır ve dersin verimini düşürebilir. Bunu önlemek için daha dinamik ve internet tabanlı bir sunum hazırlama aracı bulunuyor. Prezi ile klasik sunumlara benzemeyen, ilgi çekici ve lineer sunumlar hazırlanabilir. Bir noktadan bir noktaya ulaşan sunumlar çeşitli hareketlerle desteklenerek ilgi çekici hale gelebilmektedir. Prezi ile oldukça eğlenceli ve ilgi çekici sunumlar hazırlanabilir ve bilgisayarda sunum programı olmasa da internet olan her yerden sunumlara erişilerek sunum yapılabilmektedir.

SlideShare

Sunumların eğitimdeki yerinden yukarıda bahsetmiştik. Elinde birçok sunum olan ama bunları öğrencileriyle teker teker paylaşmak zorunda kalan bir öğretmene en çok yardımcı olacak şey, sunumları online bir ortama yükleyip bağlantısını herkesle paylaşabilmektir. Linkedin’in bir parçası olan SlideShare, her türlü slayt ve pdf dosyaların paylaşılabildiği bir online platformdur. Sadece belirli kişilerle değil, sunumun herkesle paylaşılabildiği SlideShare sayesinde internette yapılan aramaların sonuçlarında da slaytlara erişilebilmektedir. Yani bir konu hakkında hazırlanan bir slaytın SlideShare’e yüklenmesi, o konuyla ilgilenen başka kişilerin de bu slayta ulaşabilmesine imkan tanımaktadır. Böylelikle, herkesle paylaşılmak istenen sunumların da yüksek görüntülenme sayılarına ulaşabilmesi mümkündür.

Evernote

Bir öğretmenin notlarını kağıtlara yazması ve başka zaman bu notlara erişmesi çoğu zaman notların unutulmasıyla neticelenir ve verimli bir not alma gerçekleşmez. Bir dersle ilgili veya başka amaçlarla notlar alan öğretmenin bu notları online ortama yerleştirebilmesi çok büyük bir yükü omuzlarından kaldıracaktır. İşte Evernote bu işe yaramaktadır. Konu konu, başlık başlık notlar alınabilen, bu notlara dosyalar eklenebilen, notların başkalarıyla paylaşılabildiği Evernote, düzenli bir not tutma konusunda öğretmenlere büyük kolaylık sağlayacaktır.

Trello

Bir çalışmanın, bir projenin, bir dersin planlı bir şekilde ilerleyebilmesi için önceden bir plan yapılmalı, çeşitli veriler toplanmalı, bu veriler zamanı gelince değerlendirilebilmeli, görevler açılarak bunun planlı bir şekilde aşama aşama gitmesi sağlanabilmelidir. Kağıt ve kalem üzerinde bunu yapmak çok zorlayıcı olabilir. Trello, tüm bunları oldukça basitleştiren bir araçtır. İster tek kişi, ister grup halinde kullanılabilir. Burada oluşturulan panolar vasıtasıyla yapılacaklar listesi hazırlanabilir, çeşitli aşamalara tarihler atanabilir, dosya yüklenebilir, görevler tamamlanarak başka görevlere geçilebilir. Öğretmenler ister dersleri ve çalışmaları için isterlerse öğrencilere verdikleri projeler için Trello’yu kullanabilir. Birçok konuda oldukça kolay kullanım imkanı sunan Trello, düzenli bir çalışma için önemli bir araçtır.

Tüm bu internet tabanlı programlar, uzaktan eğitimde ders veren öğretmenler için vazgeçilmez araçlardır. Bu araçlar gibi daha birçok araç bulunmaktadır ve bunlarla hem ders sırasında hem ders ardında ve öncesinde çeşitli çalışmalar yapılabilir. Uzaktan eğitimde ders veren öğretmenlerin bu araçları ayrıca kullanmaları onlara vakit sağlayabileceği gibi bu araçların birçoğunun özelliklerini bünyesinde barındıran online eğitim sistemlerini de kullanmaları onlara büyük yardımcı olabilir. Vedubox tam da böyle bir araçtır. Vedubox’ı kullanarak canlı ders verilebilir, ödev paylaşılabilir, tartışma yapılabilir, dosya paylaşımı yapılabilir ve online sınavlar gerçekleştirilebilir. Bireysel olarak özel ders gibi işlemler için veya kurum olarak online eğitim altyapısı kullanmak için Vedubox’ı inceleyebilir ve bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Makaleler

En Yeni Yazılar

Başarı Hikayeleri