Linkedin

Vedubox

2024 Capterra Fiyat Değer Raporuna Göre En İyi LMS Yazılımlarından biri Vedubox!

Paylaş

hibrit egitim faydalari 1

Hibrit Eğitim Modeli: Nedir, Faydaları Nelerdir?

Hibrit eğitim modeli ile uzaktan eğitim ve yüz yüze eğitim bir araya geliyor. İki modelin güçlü yönleri bir eğitim modelinde birleşiyor.

Eğitim modelleri sürekli olarak değişimler gösteriyor ve hayatın akışına adapte oluyorlar. Bunda teknolojinin gelişimi, toplumsal olaylar çok etkili. Eğitim sistemleri, 20. yy’ın başından itibaren psikoloji alanında yaşanan büyük atılımlar ve teknolojik değişimlerle farklılaşmaya başladı.

Tarihin uzun dönemine nispetle kısa sürede büyük değişimler gösteren eğitim sistemleri günümüzde teknolojiyle birlikte bambaşka noktalara ulaştı.

Uzunca bir süre alternatif bir eğitim modeli olarak benimsenen uzaktan eğitim sisteminin bir anda eğitimin önemli bir parçası haline gelmesi de birkaç sene içerisinde gerçekleşti. 2020 yılında yaşanan ve etkileri hala devam eden pandemi ile beraber yüz milyonlarca öğrenci, uzaktan eğitim aldı.

Peki bu pandemi geçince uzaktan eğitim rafa mı kalkacak? Eski sisteme dönüş mü gerçekleşecek? Bu konuda uzmanların görüşleri, eğitimin hibrit bir modelle gerçekleştirileceği yönünde.

Hibrit Eğitim Nedir?

Hibrit eğitim, birkaç farklı eğitim modelinin bir arada uygulandığı bir eğitim modelidir. Hibrit eğitimde farklı modellerin üstün özellikleri bir arada değerlendirilerek daha başarılı bir eğitim çıktısı almak hedeflenir. Şimdilik, gelecek için öngörülen hibrit eğitim modeli, online eğitim ve yüz yüze eğitimin bir arada gerçekleştirileceği yönünde.

Bu eğitim modelinde okulda verilen eğitimin evde online eğitimle pekiştirilmesi veya evde işlenecek konunun yüz yüze eğitim ile kalıcı hale getirilmesi gibi seçenekler uygulanabilir.

Aslında hibrit eğitim ne demek sorusunun cevabına genel anlamı ile değindik. Mecburi online eğitim sürecinden önce de birçok kurum ve devlet bu modeli benimsedi, ya pilot uygulamalarla ya da genel uygulamayla bunu gerçekleştirdi. Bu eğitim modelinin bilinen en bariz örneği ‘flipped classroom’ olarak bilinen, Türkçede tersyüz edilmiş sınıflar olarak kullanabileceğimiz sistemdir.

Bu sistemde öğrenciler, öğretmenin veya eğitmenin vereceği video veya eğitim içeriğini evde izler veya çalışır. Daha sonra sınıfta bu içeriklerle ilgili soru-cevap ya da tartışma oturumları yapabilir. Bu sistemi başarıyla uygulayan çok sayıda eğitim kurumu var.

Eğitimde hibrit sistemi sayesinde, online eğitim ile yüz yüze eğitim birbirine entegre edilerek daha verimli dersler işlenebilir. Böylelikle eğitimden alınacak sonuçlar daha kalıcı olabilir.

Hibrit Eğitimin Faydaları Nelerdir?

Online eğitim ve yüz yüze eğitimin birlikte uygulandığı hibrit eğitim modelinin birçok faydası bulunuyor. Eğitim kurumu, eğitimci, öğrenci ve veli açısından bu faydalar çeşitlenebilir. Bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

1. Kendi Kendine Öğrenme Becerisi

Klasik eğitim sistemlerinin günümüzde ihtiyaçlara cevap verememesinin en büyük sebebi hazır bilgiyi sunmasıdır. Eğitim sistemlerinin ezberci yapıda olması sonucunda, problemin ortaya konuş biçimindeki değişiklik öğrencinin kafasını karıştırabilir. Bu sebeple yeni eğitim modellerinde öğrenmeyi öğretme odaklı çalışmalar uygulanıyor.

Ders dışında eğitim içeriklerini sunan ve yüz yüze eğitimde bu içerikler hakkında tartışmalar gerçekleştirilen bir ortam öğrencileri bu açıdan destekler. Böylece öğrenci, daha fazla bilgi almak için araştırma yapmayı öğrenir.

Hibrit eğitim modeli sayesinde öğrencilerin kendi kendine öğrenme becerileri gelişir. Böylece bilgiyi farklı açılardan edinerek, problem farklı şekillerde de gelse, doğru bilgiyi problemle eşleştirebilir. Problemlere daha çözüm odaklı yaklaşabilir.

2. Zaman Yönetimi

Zamanı iyi kullanmak ve verimli harcamak için çeşitli yöntemler geliştiriliyor. Çok sayıda dikkat dağıtanla çevrelendiğimiz günümüzde odaklanmayı sürdürerek, zamanı verimli kullanmak çok kıymetli bir beceri haline geldi.

Hibrit eğitim modelleri; kurumlar, eğitmenler ve öğrenciler için zamanı iyi yönetmeye yardımcı olur. Günün 7-8 saati, haftanın 5 günü okullarda eğitim görmektense eğitimin bir kısmını online ortama aktararak eğitimin tüm katılımcıları için vakit kazanılabilir.

3. Verimli Kaynak Kullanımı

Artan nüfus ile beraber eğitim kurumlarının daha fazla kişiye hizmet vermesi gerekiyor. Sınıflar artık daha kalabalık ya da okullardaki sınıf sayısı daha yüksek. Bu da, kaynak kullanımını tekrar düşünmeyi gerektiriyor. Okul binaları, eğitmenler, bunların giderleri hatrı sayılır bütçelere mal oluyor.

Hibrit eğitim modeliyle bu kaynaklardan bir kısmı ortadan kalkıyor, diğerleri önemli oranda düşüyor. Örneğin, daha küçük okul binaları, daha az maliyet anlamına geliyor.

4. Zaman, Mekan ve Uygulama Açısından Esneklik

Hibrit eğitim modeli ile eğitim verdiğiniz zaman öğrenci, eğitmen, kurum için esneklik sağlayabilirsiniz. Bu modelde esneklik farklı açılardan ele alınabilir. Örneğin, video ve diğer eğitim içerikleri bulut tabanlı kütüphanede depolandığında öğrenciler istediği zaman kaynaklara erişebilir. Öğretmen ve öğrenciler istediği zaman istediği yerden canlı eğitime katılabilir.

Öğrenimde esneklik sağlayan hibrit eğitim modeli sayesinde, zaman ve mekana ek olarak uygulamada da esneklik sunulabilir.

  • Farklı öğrenme tarzlarına sahip öğrenciler için işitsel, görsel ve karma kaynakları bir arada kullanabilir,
  • Öğrencilerin eğlenerek öğrenmesi için oyunlaştırma tekniği kullanabilir,
  • Akıllı tahta ile daha interaktif dersler işleyebilirsiniz.

Bunlar, yalnızca birkaçı. Kullandığınız LMS özellikleri, ne kadar esneklik sunacağınızı belirler. Bu nedenle doğru LMS ile online eğitim verdiğinizden emin olun.

5. Derse Aktif Katılım

Her öğrenci derse aktif katılmada başarılı olmayabilir. İçine kapanık, iletişimde sorunlar yaşayan öğrenciler için derste söz almak, fikirlerini açıkça ifade etmek zor olabilir. Bazı öğrenciler, derste işledikleri konularla alakalı tam öğrenmeyi ders süresinde gerçekleştiremez. Gerçekleştirebilseler de bunun için çok fazla çaba harcamaları gerekebilir.

Hibrit modeller sayesinde içine kapanık, iletişimde problem yaşayan öğrenciler online eğitimle daha verimli bir eğitim alabilir, öğretmenle birebir iletişime geçerek aklındaki sorular hakkında bilgi alabilir. Eğer öğrenmeyi tam olarak gerçekleştirmek isterlerse online eğitim materyallerini ve canlı dersleri tekrar tekrar izleyerek pekiştirebilir. Gerekirse öğretmenle yüzyüze görüşerek destek alabilir.

 

Hibrit Eğitim Modelinde Nelere İhtiyaç Duyulur?

Bir kurumun hibrit eğitim modelini benimsemesi, yeni araçlara ihtiyaç duymasını beraberinde getirir. Bir eğitim kurumu online eğitim ve yüz yüze eğitimi birleştirerek hibrit eğitim modeli ile eğitim vermeye başlayacağı zaman şunlara ihtiyaç duyar:

1. LMS – Öğrenme Yönetim Sistemi: LMS, uzaktan eğitimin gerçekleşebilmesi için gerekli en önemli araçtır. Türkçede Öğrenme Yönetim Sistemi olarak kullandığımız LMS,

  • öğrencilerin kaydolabilecekleri,
  • eğitim içeriklerine ulaşabilecekleri,
  • öğretmenlerle iletişime geçebilecekleri,
  • öğretmenlerin ödev verebileceği,
  • ders işleyebileceği bir online araçtır.

“LMS nedir?” sorusuna daha detaylı bir cevap almak için ilgili yazımıza göz atın.

2. Eşzamanlı Dersler: Online eğitim sisteminde sadece eğitim içerikleri değil, eşzamanlı dersler de yer almalıdır. Bir eğitmenin, öğrencileriyle online ortamda dersler işleyebilmesi gerekir.

3. Tartışma Ortamı: Tıpkı fiziksel sınıflarda olduğu gibi online sınıflarda da öğrencilerin bir konu hakkında tartışma yapabilecekleri, eğitmenleriyle iletişime geçebilecekleri bir tartışma ortamına ihtiyaç var.

4. Eğitim İçeriği Paylaşma: Online eğitimde eğitim içerikleri çok önemlidir. Öğrencilerin, istedikleri zaman öğrenimlerine devam edebilecekleri eğitim içeriklerine online ortamdan da ulaşabilmesi gerekir. Bu sebeple, LMS tercihinde her türlü eğitim içeriğinin yüklenebildiği, bu içeriklerin sınıflara ve eğitmenlere göre erişebildiği sistemler kullanılmalı.

5. Eğitim İçeriği Geliştirme: Çok sayıda dijital araç, online eğitim içeriği geliştirme konusunda eğitmenlere ve kurumlara yardımcı oluyor. Yüzyüze eğitimde kullanılan materyal kolayca PDF ya da Word formatında online sistemlere de eklenebilirken, video eğitimler ve sunumlar için Camtasia ve Articulate gibi dijital içerik geliştirme araçları kullanılabilir.

Tüm bunları ele aldığımızda, gelecekte hibrit eğitim modellerinin avantajı ortaya çıkıyor. Eğer bir kurum hibrit eğitim modelini benimseyip online eğitimi yüz yüze eğitimle birlikte değerlendirmek istiyorsa, bir online eğitim aracından beklenen tüm özellikleri kuruma sunan bir araca sahip olmak çok önemli. İşte Vedubox bu konuda Türkiye’nin en iyi online eğitim araçlarından birisi olarak kurumlara hizmet veriyor.

Canlı ders, LMS, eğitim içerik kütüphanesi, online sınav ve soru bankası sistemi, kullanıcı yönetimi ve teknik bilgi gerektirmeden kolayca kullanılabilen arayüzü ile kurumlara online eğitim hizmeti sunan Vedubox‘ı incelemek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Makaleler

İlgili Başlıklar

Başarı Hikayeleri